HomeNieuwsBrandbare blusdekens in omloop

Brandbare blusdekens in omloop

NIJMEGEN - Een bouwmarkt in Nijmegen heeft blusdekens uit de schappen gehaald die geen vlam in de pan kunnen doven. De brandweer Gelderland-Zuid ontdekte dat sommige blusdekens zelf in brand vliegen bij het bestrijden van een olie- of vetbrand.
De assistent-bedrijfsleider legt uit dat ze na de ontdekking het niet verantwoord vinden om de blusdekens nog te verkopen. In andere vestigingen is zijn de branddekens nog wel te koop.


De brandweer en de Brandwondenstichting zijn geschrokken door de ontdekking. De Nijmeegse brandweervrouw Anne-Pauline Jacobs ontdekte het bij toeval: 'Als ik als brandweervrouw al niet weet dat er verschil is tussen branddekens, hoe kunnen consumenten dat dan weten?'
Ronduit misleidend
'Op de blusdekens staat in kleine lettertjes dat de blusdeken niet geschikt is om olie- en vetbranden te blussen, maar op de verpakking staat wel een afbeelding van een pan. Dat is ronduit misleidend,' zegt Marieke Stegenga van de Brandwondenstichting. De stichting wil het gesprek aan met verkopers en de NVWA die over de keurmerken gaat.

Let bij het kopen van een blusdeken op het product-nummer. Dekens met het nummer 'BSEN:1869 (of DIN EN:1869)' zijn geschikt voor alle soorten branden. De vlam bij een vlam-in-de-pan kan wel 2 meter hoog worden. Zet de hittebron en de afzuigkap uit en leg de blusdeken (geschikt voor olie- en vetbranden) over de pan. Let daarbij wel op dat u de deken van u af vouwt.

Klik hier voor demonstratievideo.

Bron: Omroep Gelderland

Brandgevaar

Go to top