HomeNieuwsZeer grote heidebrand

Zeer grote heidebrand

Otterlo 22 april

Op eerste paasdag werdt het park de Hoge Veluwe en het museum rond 8.40 uur opgeschrikt door een heidebrand. In eerste instantie leek de brand zich te concentreren aan de oostkant van het park, maar door de harde (draaiende) wind, breidde de brand zich uiteindelijk uit tot een van de grootste heidebranden op de Veluwe sinds 1976!

Ook het museum lag nu in de gevarenzone en zowel park als museum besloten tot ontruiming over te gaan. Een uniek moment in de geschiedenis van het museum was dat er tevens werd overgegaan tot het evacueren van de kunst. zo'n 300 schilderijen en enkele beelden werden naar een brandvrije ruimte verplaatst.

Ook de bedrijfsbrandweer werd van huis geroepen en werd ingezet om het oostelijke deel van de gebouwen te "verdedigen" tegen een mogelijke komst van het vuur. Wij hebben een strook bos rond het pand nat gehouden en tevens de gebouwen.

Uiteindelijk hebben we bij het museum gelukkig geen vuur gezien, maar de ruim 300 brandweermannen in het veld hebben een geweldige klus geklaard en zo kon er rond 20.45 uur ( 12 uur na de eerste melding!) het sein brand meester gegeven worden.

Zowel maandag als dinsdag is er nog nageblust door diverse brandweerkorpsen. 

Brandgevaar

Go to top